Netherlands

Eva van Manen

Artist information

Los van haar brede interesseveld – van hiphop, indie tot jazz – maakt producer en artiest Eva van Manen het niet-vanzelfsprekende vanzelfsprekend en andersom. Haar debuutalbum ‘Politiek & Liefde’ overbrugt stijlen als rap, elektronica en gitaarpop met een fluïde persoonlijke invalshoek en onderzoekt waar de politiek en de liefde elkaar precies in het vaarwater treffen. Niet zozeer als twee entiteiten die gescheiden van elkaar bestaan, maar als een diepgravend dialoog. Met zichzelf, maar ook spiegelend tot haar omgeving.

Van Manens vingerafdruk als producer vertelt een net zo beeldend verhaal als haar uitzonderlijke woordenschat: de minimalistische beats, analoge synths, samples en veldgeluiden geven de impressie van een gesprek dat zich van heel dichtbij afspeelt. Op meer hiphop-achtige nummers als ‘Politiek en Liefde’ en ‘Twixen’ toetst Van Manen haar eigen ontboezemingen en onderbuikgevoelens met indrukwekkende vaart, waardoor de minutieuze producties en omgevingsgeluiden fungeren als voet tussen de deur. Op het fraaie ‘Slowmotion’ en afsluiter ‘Blijf Rustig’ zoekt ze naar perspectieven waaruit ze die onrust, felheid en stress op een verbindende manier kan communiceren

“Ik hoop dat we ons er meer van bewust kunnen zijn dat onze meningen, acties, onderlinge relaties ook een vorm van politiek zijn.” legt Van Manen uit. “We bedrijven politiek op ieder moment van de dag, met onze vooroordelen, voorkeuren en onze geschiedenis. Dat zit in ons. We leven in systemen en geschreven en ongeschreven regels die in ons bloed, onze aarde, onze aderen, grondlagen, en alle sociale wetten en wetmatigheden zitten.”

Veel gedachtenspinsels op ‘Politiek & Liefde’ zijn daarom bewust dubbelzinnig van aard, een poging de knelpunten binnen die geschreven en ongeschreven regels te belichten. Waar het spoor dood loopt in de politiek, biedt de liefde misschien nieuwe nuttige richtingen om door het dagelijks leven te navigeren. Van Manen baant zich per nummer door een web van vragen – soms héél expliciet en dan weer beschouwend – om uiteindelijk te streven naar een vorm van innerlijke rust die ook de problematiek niet ontkent

“Als je twintig bent en idealen hebt, dan is de wapenindustrie slecht, dan ben je nog heel stellig over wat je al weet,” licht Van Manen zelf toe. “Naarmate je steeds meer te weten komt over onze geschiedenis, de Nederlandse geschiedenis, kun je vaststellen dat De Tweede Wereldoorlog nooit meer mag gebeuren. Maar óók dat het allemaal veel complexer in elkaar steekt dan je beseft. Hoe meer je weet hoe minder je tegelijkertijd weet, want uiteindelijk kun je alles weer relativeren. Ergens ben ik blij dat ik die vergeldingsdrang behoud, maar tegelijkertijd blijft het van binnen continu in beweging. Of dat nu het piano spelen was als kind, of iets dat geen bepaalde vorm heeft, iets kinderlijks of naïefs… het heeft allemaal een bron. Iets niet per se toegewijd aan de politiek of de liefde…maar iets wat gewoon is.”

Bookings

For all info on current bookings and concerts contact:

Upcoming shows

No shows scheduled currently

Past shows

2020

Eva van Manen Arnhem, Huis Oostpool
Eva van Manen Utrecht, Stadsschouwburg Utrecht
Eva van Manen Groningen, Noorderslag
Eva van Manen Breda , Mezz