Netherlands

Jeroen Dirrix

Artist information

Het werk van componist en muzikant Jeroen Dirrix draait om het diepe onderbewustzijn; produceren, componeren en spelen gebeurt synchroon. Met een instrumetarium van analoge synths, piano, en elektronica creeërt Dirrix ambient/minimal muziek dat op organische wijze ontstaat, zonder vooraf dingen uit te schrijven. De optredens zijn daardoor altijd een verrassende, hypnotiserende ervaring. 
Als klassiek geschoolde drummer en percussionist heeft Jeroen Dirrix zo’n beetje alle stijlen een keer verkend: klassiek, jazz, techno, experimenteel rock, soundtracks en minimalism. Hij speelde in jazzensembles, symfonieorkesten, techno-tandems en rockbands. Hoewel Dirrix zich flexibel binnen iedere muzikale situatie kan manoeuvreren, kon hij nooit hetzelfde gevoel vastleggen die hij zich als tiener realiseerde, achter de piano in de woonkamer van zijn ouders.
Dirrix is sinds zijn vijfde begonnen met drummen, en het vertalen van deze natuurlijke ritmische vaardigheid naar de melodische eigenschappen van piano opende een hele nieuwe wereld van mogelijkheden. Dirrix' diepe fixatie met minimalisme werd uiteindelijk bevestigd toen hij een uitvoering zag van het wereldberoemde Nederlands Dans Theater, met de composities van Philip Glass. Het ontdekken van Glass en Steve Reich was een gigantisch eureka-moment voor Dirrix. Net als het materiaal dat hij alleen had gespeeld, paste deze vitale beweging van componisten dezelfde hypnotiserende elementen toe: alleen op véél grotere schaal.
Vanaf dat punt Dirrix veranderede zijn hele mentaliteit als muzikant. Zijn meest recente opnames en shows draaien vooral rond piano's en analoge synths, waardoor hun percussieve componenten worden versterkt tot meditatieve, semi-improviserende stukken. In 2018 bracht Dirrix uit eigen beheer Take The Air uit, een spannend tweedelige EP dat bijna volledig uit een setbeperking werd gecreëerd: om nieuwe ideeën te genereren binnen de geluidsbreedte van de Moog Sub 37. 
Het is een vroeg voorbeeld van Dirrix’ aanstekelijke manier van werken. Na het spelen van diverse sets in Annabel en Paradiso Noord tijdens het Amsterdam Dance Event zal Dirrix het pad blijven volgen waar de muziek hem brengt, in tegenstelling tot andersom.

Bookings

For all info on current bookings and concerts contact:

Upcoming shows

No shows scheduled currently

Past shows

2018

Jeroen Dirrix Amsterdam, Paradiso Noord
Jeroen Dirrix Amsterdam, Amsterdam Dance Event (ADE)
Jeroen Dirrix Rotterdam, Duizel in het park

Photos