Netherlands

Litzberg

Artist information

‘Doorgaan’ is het haast Shaffyiaanse motto van Litzberg, zowel alter ego als band van Mathijs Peeters. De opvolger van debuut In My Head uit 2019 wordt in 2023 verwacht en zet de lijn krachtig verder voort op het snijvlak van gitaarpop, indie en americana.

Laten we de naam Litzberg – vernoemd naar de Litsberg (een dal in het in Limburg gelegen natuurgebied Leudal) – even zo letterlijk mogelijk nemen. Eerst gaat Peeters voor zijn debuutplaat bergop. Over de top gaat hij in een razende afdaling langs shows op onder meer Noorderslag, Into The Great Wide Open en Paradiso. Maar direct na de finish komt hij keihard tot stilstand. Corona zorgt voor een halt.

Waar voor de ene artiest zo’n stop zou staan voor een artistiek ‘bergafwaarts’ parcours, daar besluit Litzberg juist om nog een tandje bij te schakelen. Er moet een opvolger komen. Maar dat is nog niet zo eenvoudig. ‘Ik ben niet de snelste songschrijver ter wereld,’ zegt hij met zelfkennis. ‘Mijn eerste plaat is de reflectie van materiaal waar ik langer aan heb kunnen werken.’ Voor wie het even vergeten is: Mathijs Peeters is de vroegere gitarist van o.a. Sandusky, The Gasoline Brothers en Sarah MacDougall. Pas een paar jaar heeft hij het spotlicht van de frontman opgezocht. Dat vergt enige aanpassing. Maar dat lukt prima.

‘Ik ben niet zo’n schrijver die 30 liedjes heeft klaarliggen en er dan een stuk of 10 à 11 uitkiest om op te nemen,’ blikt hij terug op het schrijfproces. ‘Bij mij komt er later niet nog een plaat met B-kantjes uit.’ Maar hij heeft zichzelf verrast. Hij blijkt in korte tijd wel degelijk te kunnen leveren als schrijver.
Eerste single van het album is Delete And Start Again, een superkorte uptempo knaller met een refreintje dat dagenlang in je brein blijft spoken. Ook die ‘zoek-dekking!-gitaar’ blijft je achtervolgen. Heerlijk als een popsong dat vermogen bezit om je hoofd over te nemen.

Dit jaar zullen er meer single verschijnen, want Litzbergs motto is: ‘Doorgaan. Creëer beweging. ‘Dat geldt voor alles in het leven van bandjes tot relaties. Alles gaat gewoon door.’

Bookings

For all info on current bookings and concerts contact:

Upcoming shows

No shows scheduled currently

Past shows

2023

Litzberg Den Haag, Not In My Backyard
Litzberg Venlo , Zomerparkfeest
Litzberg Amsterdam, Rollende Keukens
Litzberg Vlissingen , Piek, De
Litzberg Gouda, So What
Litzberg Amsterdam , Paradiso
Litzberg Utrecht, TivoliVredenburg
Litzberg Kolderveen, Vega Fabriek

2022

Litzberg Hilversum , Vorstin, De
Litzberg Utrecht, Bockbierfestival
Litzberg Hoofddorp, Duycker

2020

Litzberg Den Bosch, Willem Twee Poppodium
Litzberg Utrecht, EKKO
Litzberg Nijmegen, Merleyn
Litzberg Apeldoorn, Afterslag
Litzberg Groningen, Noorderslag
Litzberg Breda , Mezz

2019

Litzberg Amsterdam , Paradiso
Litzberg Delft, Knapsack Festival
Litzberg Groningen, Plato Planet
Litzberg Zwolle, These Go To Eleven
Litzberg Utrecht, HE:LEEN

Photos