Netherlands

Litzberg

Artist information

Litzberg is het project rondom muzikant/songwriter Mathijs Peeters. Zijn debuutalbum InMyHead bevat rafelige gitaarpopliedjes die fraai het evenwicht bewaren tussen de ambachtelijke melodie en het bevlogen experiment. Het album verschijnt op 27 september 2019 bij Huberts recording Co./Concerto-Plato Records.

Na jarenlang ondersteunende kracht te zijn voor bands en artiesten als Sandusky, The Gasoline Brothers en Sarah MacDougall, heeft Mathijs Peeters als Litzberg zijn definitieve stem gevonden. En daarmee ook een nieuw soort rust en vrijheid. Litzberg is vernoemd naar een plek binnen het Limburgse bosgebied Leudal, in de omgeving waar hij is opgegroeid. De litsberg is een zanderige wand, afdalend naar een fraai beekdallandschap. Als kind gleed Peeters langs het dal naar beneden: speels, onbevreesd en los van twijfels. Dit is uiteindelijk de stuurpuls, de trigger, waarmee hij ook het liefst muziek maakt.

InMyHead is geen plaat die het wiel opnieuw uitvindt. Litzberg draagt zijn invloeden liefdevol op de mouw. Maar Peeters’ drijfveren en ambities zijn intussen wel anders dan het 15-jarige joch dat voor het eerst een gitaar aanraakt. Muziek is door de jaren meer geworden dan slechts een queeste naar applaus. Het is zijn verkozen manier om bepaalde dingen te verwerken en te doorgronden. En zo vormt Litzberg een onlosmakelijk verlengstuk van zijn eigen persoonlijkheid en levenservaringen.

Het leeuwendeel van InMyHead ontstond uit de losse pols, eigenlijk bijna vanzelf. Binnen de materie gaat Mathijs echter een diepe confrontatie aan met zichzelf, en in het bijzonder, met zijn drukke gedachtewisselingen. ‘SomeDay’, ‘Dreamer’ en ‘Stories’ zijn gevoelige getuigenissen van relaties in zwaar weer. Andere liedjes, zoals het bevlogen ‘TryAgain’, zijn een pure brok levenslustige energie. “‘TryAgain’ is opgenomen met de hele band in een take. Alleen de zang is los opgenomen. Ik heb een ontzettend fijne band en dat wil ik laten horen. Live gingen we er altijd al flink op los. Soms vloog het ook gigantisch uit de bocht, maar dat is ook wat mág, wat nodig is. Risico lopen. Het moet lelijk zijn af en toe.”

Grappig genoeg kwam het introspectieve titelnummer van InMyHead het stroefst tot stand. Vijf jaar lang stoeide Peeters ermee, terwijl de oplossing tergend eenvoudig bleek te zijn: simpelweg de capo van zijn gitaar verzetten. Toen klopte het liedje opeens. ‘InMyHead’ staat vreemd genoeg symbool voor de vele interne worstelingen die Peeters heeft ondervonden. “Ik heb mijn hele leven al last van die onrust. Dat het mij af en toe neerhaalt. En dat ik niet weet hoe ik daar iets tegenover zet. Maar ook dat ik elke keer weer een stukje verder kom. En dat ik weet dat op een dag alles gewoon okee is.” Net als toen aan het uiteinde van de litsberg; het vlechtwerk van onrustige wateren waarnemen – en accepteren – als mooi geheel, om vervolgens weer af te dalen, de zwaartekracht éventjes vergetend.

“Er zijn momenten geweest waarop ik dacht: ’Geef me gewoon een band waar ik een beetje in mee kan doen.’”, licht hij toe. “Dan word ik gewoon vanzelf blij: met muziek bezig zijn, met mijn gitaar erbij, dat zorgt voor lucht in mijn leven. Het is zuurstof. Maar daar zit ook een onafhankelijkheidspositie in. Litzberg zorgt ervoor dat ik onafhankelijk ben en blijf. Nu weet ik dat ik dit kán. En het feit dat ik dit album gedaan heb, geeft mij zoveel meer rust en ruimte.”
 

Bookings

For all info on current bookings and concerts contact:

Upcoming shows

No shows scheduled currently

Past shows

2020

Litzberg Den Bosch, Willem Twee Poppodium
Litzberg Utrecht, EKKO
Litzberg Nijmegen, Merleyn
Litzberg Apeldoorn, Afterslag
Litzberg Groningen, Noorderslag
Litzberg Breda , Mezz

2019

Litzberg Amsterdam , Paradiso
Litzberg Delft, Knapsack Festival
Litzberg Groningen, Plato Planet
Litzberg Zwolle, These Go To Eleven
Litzberg Utrecht, HE:LEEN

Photos